17 Kasım 2009 Salı

Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ŞEHİR TİYATROSU

2006 yılında kurulan Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu 2008 yılı Şubat ayı içinde ikinci yılını geride bırakacak. Çalışmalarını halen 3 ayrı sahnede 6 oyunla sürdüren Şehir Tiyatrosu, 1995 yılında başlayan uzun soluklu bir öykünün mutlu sonu. Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosunun temelleri Bursa Kültür Sanat Ve Turizm Vakfı Tiyatrosu adıyla atıldı.

Bursa Kültür Sanat Ve Turizm Vakfı Tiyatrosu, Türk tiyatro tarihinin öncü kentleri arasında yer alan Bursa’da çocuk ve genç izleyicilere yönelik oluşumların yetersizliği dikkate alınarak 1995 yılında; Devlet Tiyatrosu Sanatçısı, sayın Feyha Çelenk tarafından uzun vade de Bursa Büyükşehir Belediyesi planları arasında bulunan Şehir Tiyatrosuna bir nüve oluşturmak gayesiyle kuruldu.

Kısa sürede adını hem Bursa’da, hem de ulusal tiyatro camiasında duyuran tiyatro, 1996 yılından itibaren kentimizde düzenlenen Uluslararası Bursa Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivallerinde ülkemizi başarı ile temsil etti, büyük beğeni ve övgü ile karşılandı.

Kuruluş yıllarında repertuarında yalnızca çocuk oyunlarına yer veren tiyatro, zamanla yetişkin oyunları ile de hizmet vermeye başladı. Kent halkının da ilgi ve desteği ile repertuar tiyatrosuna dönüşerek uzun vadede şehir tiyatrosuna oluşumuna yönelik bir yapılanma içine girdi. Alternatif biçimlere açık tiyatro anlayışı ile farklı yönetmenlerle çalışarak Türk tiyatrosunda öncü nitelik taşıyan çok sayıda önemli projeye imza attı.

Yine kuruluş yıllarında Bursa Devlet Tiyatrosu kursiyerlerinden oluşan oyuncu kadrosuna ek olarak, zaman içinde kendi oyuncularını yetiştirdi. Kadro içinden üniversite ve konservatuarların tiyatro bölümlerini kazananlar, okullarını bitirerek yuvaya geri döndü.

Ayrıca 1998 yılında geleneksel tiyatromuzun unutulmakta olan Ortaoyunu geleneğini canlandırmak amacıyla bünyesinde bir orta oyunu kolu oluşturdu. Birbiri ardı sıra sahnelediği ortaoyunları ile geçmiş ve gelecek arasında bir bağ kurarak önemli bir misyon üstlendi.

Bu arada 1999 yılında Tunus’ta düzenlenen I. Akdeniz Ülkeleri Tiyatro Festivali’ne “Androkles ile Aslan” adlı oyun ile katıldı. Istanbul Antalya, Çanakkale, Bartın, Bolu, Denizli ve Bandırma’da başarılı turne programları gerçekleştirdi. 2001 yılında başlattığı kurs programları ile çok sayıda tiyatrosever’in tiyatro ile tanışmasına, sahneye çıkmasına olanak sağladı.

2006 yılına değin 10 sezon boyunca 30 ayrı oyun sahneleyerek, her sezonda yaklaşık 25.000 izleyiciye ulaşarak büyük bir başarı gösterdi. 2006 yılında Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı Meclisinin 31-12-1997 Tarih, 1997/205 esas no’lu 357 numaralı Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu kurulması kararı uyarınca; Büyükşehir Belediyesine bağlanarak Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu adını aldı ve yeni bir yapılanmaya başladı.

2006 yılında 2 yetişkin, 3 çocuk oyunu ve 2 sokak performansı ile 154 kez sahne alarak yaklaşık 25 bin, 2007 yılında 4 yetişkin, 4 Çocuk oyunu, 1 gölge oyunu ve 1 sokak performansı ile 178 kez sahne alarak yaklaşık 32 bin izleyiciye ulaştı.

2006 yılında “Her Yerde Tiyatro, Her Yer Tiyatro” başlığı altında düzenlenen bir proje ile etkinlik alanını il bazında genişletti. Yaz sezonu boyunca köylerden, kasabalara sokak performansları ile izleyici ile buluştu. Gönen, Burhaniye ve K.K.T.C’de başarılı turne programları gerçekleştirdi.

Halen Tayyare Kültür Merkezi, Yıldırım Adile Naşit Sahnesi ve Çocuk Sanatevi Oda Tiyatrosunda Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri 6 oyun ve 10 performansla izleyicisi ile buluşan Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, çalışmalarını yüklenici firma üzerinden istihdam edilen 12 oyuncu, 2 İdari personelden oluşan kadrosu ile sürdürmektedir.

Hiç yorum yok: